Vyskúšali sme vlak do Splitu: Cesta k moru nikdy nebola jednoduchšia, toto ale treba vedieť

2024-05-12 12:00:00 |   |    | 

Chorvátsko sa dlhodobo teší u Slovákov obrovskej obľube. Niet divu – ponúka čisté more, nádherné historické mestá aj skvelú gastronómiu a navyše sa tam dohovoríme ľahšie než inde. Menšou nevýhodou je len vzdialenosť, najmä v prípade, že cestujete do strednej či južnej časti pobrežia. Aj tu však existuje veľmi príjemná alternatíva.



 

Podľa riaditeľa Chorvátskeho turistického združenia na Slovensku a v Česku Miodraga Mlačića navštívilo minulý rok Chorvátsko vyše pol milióna Slovákov. Až 19-tisíc z nich sa k Jadranskému moru dopravilo vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko a tento rok sú prognózy ešte optimistickejšie. Generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa uviedol, že „aktuálne je už na vlak do Splitu a späť predaných viac ako 11-tisíc lístkov.“

Veľký záujem o tento spôsob dopravy potvrdil aj prvý sezónny vlak na Jadran, ktorý vyrazil zo stanice Bratislava-Nové Mesto v piatok 3. mája. So 173 cestujúcimi bol obsadený na 96 percent. Jazdu z Bratislavy do Splitu sme vyskúšali aj my a strávili v jednom z najkrajších miest Chorvátska predĺžený víkend. Naše dojmy boli veľmi pozitívne.

 

Najlepšie služby

Vlak bol pristavený načas, s nástupom aj batožinou cestujúcim pomáhal sympatický vlakvedúci a v kupé lôžkového vozňa na nás čakali jednorazové papuče a uvítací balíček s minerálkou, krekrami a malou fľašou sektu.

Priestor nie je veľký, poskytuje však dostatok miesta na všetku batožinu a prekvapivo zahŕňa aj stolík, ktorý po odklopení odhalí umývadlo s tečúcou vodou. Nad ním sa nachádza aj skrinka so zrkadlom a zásuvkou, tá však nefungovala úplne spoľahlivo, a tak sme radšej využívali zdroj na chodbe.

Lôžkové kupé majú kapacitu tri osoby a cena sa odvíja od obsadenosti. Pri plnej zaplatí dospelá osoba od 99,90 eur, v prípade dvoch pasažierov v jednom kupé stojí každého lístok od 124,90 eur a ak by ste chceli úplné súkromie, zvolíte možnosť Single za 244,90 eur. Tieto sumy okrem spomínaného uvítacieho balíčka zahŕňajú aj raňajky. Večer v letáku označíte päť voliteľných položiek (káva, čaj, džús, žemle, maslo, syr, salám, džem...) a ráno vám stevard prinesie raňajky prakticky do postele.

Aj o ich prípravu sa stará palubný personál. Počas nástupu sú v kupé sedadlá, stevard ich však kedykoľvek zmení na lôžko a podľa obsadenosti nad nimi pripraví ďalšie jedno či dve ďalšie. Každé je vybavené plachtou, paplónom a vankúšom, takže si počas noci môžete poriadne oddýchnuť. Matrac samozrejme nie je tak pohodlný ako doma a pohyby vlaku cítiť tiež, určite je to však neporovnateľne príjemnejšie ako tráviť celé hodiny v aute na diaľnici.

 

Ležadlové a sedadlové vozne

Lôžkové kupé sú vo vlaku z Bratislavy do Splitu tou najvyššou kategóriou, k dispozícii sú však ešte ďalšie dve s trochu odlišnými cenami, službami aj vybavením. „Zlatou strednou cestou“ sú vozne s ležadlami, kde za dospelého zaplatíte od 59,90 eur.

Cena zahŕňa pollitrovú balenú vodu a zapožičanie plachty, deky a vankúša. Postlať si však musíte sami. Kupé sú pre šesť osôb a na rozdiel od lôžkových nie sú klimatizované. Aspoň si však môžete otvoriť okno a cestovať tak s „vetrom vo vlasoch“, kvôli čomu sme do tohto vozňa niekoľkokrát zamierili aj my.

Cenovo najvýhodnejšou alternatívou cesty vlakom do Splitu je sedadlo, kde ceny jednosmerného lístka začínajú na 39,90 eur. Rovnako ako pri všetkých ostatných kategóriách sú dynamické, takže ich ovplyvňuje viacero faktorov ako napríklad čas nákupu či záujem kupujúcich. Za sedadlo však v každom prípade zaplatíte najmenej - a pritom to vôbec nemusí byť zlá voľba.

V noci je samozrejme sedenie komfortné najmenej, cez deň však z nášho pohľadu predstavoval práve tento vozeň tú najlepšiu alternatívu. Sedadlá sú pohodlné, stolík poslúži aj pri práci a v kupé fungovali elektrické zásuvky aj Wi-Fi. Napriek najnižšej cene tiež boli všetky priestory vrátane toalety či umyvárne čisté, voňavé a vybavené rovnako ako v ostatných častiach vlaku.

 

Jedlo, pitie, fajčenie

Ako je to však s inými ľudskými potrebami? Kvôli nedostatočnému záujmu nie je vo vlaku reštauračný vozeň, a tak si radšej občerstvenie prineste so sebou. Ak však zabudnete, u stevarda sa dajú zakúpiť vybrané nápoje (nealko, alko aj teplé), drobné pochutiny ako croissant či oblátka, ba dokonca aj nabíjačka alebo hygienické potreby. Celú ponuku nájdete na webovej stránke.

Trochu náročnejšie to majú fajčiari, no aj tu sa dá nájsť riešenie. Celý vlak je nefajčiarsky, na viacerých miestach ale stojí o čosi dlhšie, a tak si viete odskočiť na cigaretu von. Stevard vám určite poradí, kedy a kde sa vám takáto možnosť naskytne. Hneď prvá je vo Viedni, kde sa ku vlaku pripájajú autovozne.

 

Vozidlá aj štvornohí miláčikovia

Do Chorvátska si totiž vlakom viete vziať aj svoje vozidlo, čo hneď pri prvej jazde využilo vyše 30 ľudí. Tí museli pristúpiť až v Rakúsku, pretože nakládka a vykládka vozidiel bude tento rok prebiehať kvôli uzávere trate cez Marchegg vo Viedni.

Za prepravu motocykla zaplatili od 24,90 eur, auto stojí dvojnásobok. Bicykel si môžete vziať bezplatne, no len v prípade, že bude zložený a zabalený tak, aby nepresahoval rozmer bežnej batožiny. Inak musí váš dvojkolesový tátoš zostať doma.

Štvornohého miláčika ale zobrať môžete. Treba si len zarezervovať celé kupé (lôžkové, ležadlové alebo na sedenie) a zvieraťu kúpiť lístok za 29 eur. Mačky musia byť v prepravke a psy zas na vôdzke, „venčia“ sa zrejme počas dlhších zastávok podobne ako fajčiari. Domácich miláčikov podľa vlakvedúceho prevážajú bežne. „Najzaujímavejším pasažierom bola asi nemecká doga, ktorá sa veľmi bála,“ prezradil s úsmevom.

 

Krátka noc

My sme počas našej cesty zvieracích spolucestujúcich nevideli. V Bratislave však nastúpilo len niekoľko ľudí, vo Viedni potom pribudli motorkári a vlak sa postupne zaplnil najmä cestujúcimi z Rakúska. Okrem nich sme ale stretli aj pasažiera z Ostravy či mladého Angličana, ktorý je na poznávacej ceste po Európy. Zhodli sa, že prepravu železnicou zvolili najmä kvôli výhodnej cene a pohodliu.

Tým, ktorí vlakom veľmi necestujú, sa 17-hodinová cesta môže zdať dlhá, v skutočnosti ale ubehla veľmi rýchlo. Na rozdiel od iných dopravných prostriedkov sa dá počas nej hocikedy prejsť, pracovať, hrať spoločenské hry alebo sa len tak porozprávať s novými ľuďmi.

Po zotmení si ľahnete spať a ráno sa zobudíte už takmer v cieli. Hygiena, raňajky, pár pohľadov na more a už treba vystupovať. Split so svojimi krásami čaká na objavovanie...

 

Praktické info

Vlaky ZSSK budú premávať do Chorvátska počas celého leta až do 5. októbra trikrát týždenne. Z Bratislavy sa vyráža vždy v stredu, piatok a nedeľu o 15:26 zo stanice Nové Mesto, respektíve o 16:01 zo stanice v Petržalke.

Pol hodinu po polnoci sa dá vystúpiť v Záhrebe (Zagreb Zapadni Kolodvor), o 2:13 v stanici Oštarije, krátko po šiestej v Knine a o hodinu neskôr v obci Perković. Príchod do Splitu je naplánovaný na 8:20.

Priamo pri stanici je autobusová stanica aj prístav s trajektmi na ostrovy Hvar, Brač, Korčulu či Mljet.

Vlak opačným smerom odchádza vždy v pondelok, štvrtok a sobotu o 17:29, do stanice Bratislava - Nové Mesto príde okolo 11:00.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa